Новини 

Мобилните игри завладяват гейминг пазара

Едно устройство владее всички и това е смартфонът. Той е прозорец към различни приложения и социални мрежи, камера, навигация, гласов асистент или проверка на времето. Рядко се замисляме за мощта и възможностите, които тази минатюрна кутийка от метал и стъкло отваря. Още от зората на мобилните телефони игрите се превръщат в неизменен спътник на тези устройства. Появата на смартфоните позволи те да изглеждат по-красиви, а геймплеят да бъде все по-сложен.

Огромната достъпност на умните телефони превърна мобилния гейминг в доминираща сила в света на видеоигрите. Колкото и странно да звучи за запалените привърженици на конзолите и PC заглавията.

Да се забавляваме с телефона

Една от най-големите особености на мобилния гейминг е тяхната достъпност. В повечето случаи игрите са направени, така че дори хора, които не се смятат за привърженици на този тип забавление, да могат да изпитат тръпка и да запълнят малко време в метрото или докато чакат реда си при зъболекаря.

Затова и най-популярните заглавия не винаги са първите, но са тези, които успяват да пленят максимално най-широка аудитория.

„Змията“ или Snake е може би първата голяма игра, която се появява за мобилни телефони и постига тази цел. Тя беше и голям стимул за потребителите да вземат устройства на Nokia, тъй като тя вървеше само с тях. Определено Snake не е първото заглавие за мобилни телефони, но тя е най-разпознаваема и почти всеки живял през 90-те години на миналия век и първите на настоящия я е чувал.

Смартфоните направих игрите по-красиви и малко по-сложни. Angry Birds е едно от заглавията, които си проправиха път в съзнанието на масовите потребители, притежатели на умни телефони.

Ако тези две игри са вдъхновени от различни класики от зората на гейминга, то Pokemon GO решава да направи нещо съвсем различно. Буквално то използва добавена реалност и кара хората да пътуват из техния град, за да събират покемони с помощта на смартфона си. За малко повече от четири години Pokemon GO постигат над милиард сваляния и приходи от общо 3 млрд. долара, като 147 млн. души все още се забавляват активно с мобилната игра.

Когато цифрите говорят

Докато геймърите спорят дали PC или конзолите са по-добрият начин за виртуални забавления, отговорът кои се ползват най-много е малко по-различен. Това са мобилните игри, които се очаква през 2019 г. да постигнат 54% от приходите на цялата гейминг индустрия, която вече е задминала Холивуд с очаквани над 70 млрд. долара постъпления през тази година.

Така популярната поговорка – „Когато цифрите говорят и боговете мълчат“ важи с пълна сила в сферата на видеоигрите.

Все по-сериозни

Възприятието, че мобилният гейминг е само за кежуъл играчи съвсем скоро ще се промени напълно. Донякъде пример за това е Fortnite, който започна своя път към върха от PC платформата, но в момента е наличен за всички устройства. Смартфоните станаха толкова мощни и с добри възможности, че вече по-сложни и красиви игри стават достъпни за тях и потребителите.

Ако не беше това бурно развитие на мобилните устройства и Fortnite се беше опитал да ги превземе преди две или три години, най-вероятно нямаше да постигне този успех.

Въпреки наличието на заглавия като Fortnite или Pokemon GO, когато става дума за водещ разработчик едно име изниква изненадващо – Gameloft. Компанията е сочена за лидер при мобилните игри, въпреки че не стои зад някои от вече изброените заглавия.

Нейната формула за успех е проста – тя разчита на продукти, които изграждат лоялна аудитория, обхващат разнообразни типове геймъри и на изградени през години франчайзи, като поредицата Asphalt например. Gameloft е френски гигант, но разполага с над 30 студиа в 30 държави, сред които е и България. Софийското звено е отговорно за някои ключови игри, като March of Empires например.

Последното, прави първи по-големи крачки в посока на по-хардкор изживяване за геймърите, нещо, което преди години беше немислимо за мобилния гейминг.

Така, може да се каже, че чрез Gameloft България София е едно от местата, където се разработват и поддържат игрите, доминиращи гейминга в световен мащаб. Колкото и странно да звучи това.

Related posts

Leave a Comment