Marvel Slider 

Девет неща, които не ми харесаха в Avengers Endgame

След зашеметяващата продукция Avengers Infinity War (Отмъстители – Война без край), всички фенове тръпнаха в очакване да видят продължението – Avengers Endgame, с което на практика беше сложен край на първия етап от кино вселената на Marvel. Точно затова беше особено странно, че мнозина от най-върлите фенове след това се изказаха негативно за Endgame.

Е, филмът си беше хубав, имаше доста екшън, а финалната битка беше добре направена. Но някак си не оправда очакванията, създадени с Infinity War. Затова и някои фенове, които след Infinity War коментираха, че се надяват да не ги блъсне кола преждевременно, за да не пропуснат неговото продължение, след това споделиха ако не негативни, то поне неутрални отзиви.

Без да изпадаме в крайности, ето няколко неща, които лично на нас не ни харесаха в Avengers Endgame:

1. Цялата Вселена е спасена от един плъх …

Може и да сте забравили този момент, но преди отмъстителите да се съберат за финално пътуване във времето, при което да съберат камъните на безкрая от миналото, те бяха изгубили всякаква надежда. Възвърна им я Ant Man (Скот Ланг), който изненадващо излезе от квантовата реалност, след като беше изоставен там когато всички останали бяха заличени с щракването на Танос. И успя да се измъкне, благодарение на … един плъх, който включи квантовото му оборудване, изоставено в един склад.

Сещате се на къде бия … Ако го нямаше нашият “капитан плъх”, Ant Man нямаше да се появи в съвременния свят, нямаше да се срещне с отмъстителите, да ги вдъхнови да създадат машина на времето и в крайна сметка да съберат камъните на безкрая и да се сблъскат отново с Танос. Или с други думи – съдбата на Вселената беше в ръцете на един случаен гризач. Хайде де, Marvel, можехте да се справите и по-добре.

2. Къде беше Captain Marvel през цялото време?

Всички отреждаха на Карол Данверс aka Captain Marvel много по-важна роля във финалната продукция. Сдобила се със собствен филм, който се излъчи съвсем малко преди Endgame, тя се оказа един от най-силните герои в кино вселената на Marvel и феновете й възлагаха огромни надежди в битката срещу Танос. Още щом логото й се появи на пейджъра на Ник Фюри в пост кредит сцената на Infinity War феновете полудяха. Проблемът е, че … нищо особено не последва в Endgame.

Captain Marvel се появи в началото на филма, спаси Тони Старк, включи се в краткия първоначален сблъсък с Танос и след това почти през цялото време беше някъде в космоса по нейни си работи. Тя не взе участие в супер – мега – хипер важната мисия по завръщане в миналото и събиране на камъните на безкрая. Е, да – тя все пак се появи във финалната битка, когато за секунди унищожи космическия кораб на Танос, но това просто изглеждаше някак изкуствено, след като липсваше през цялото останало време.

3. Небюла си омеша честотите със своята версия от миналото

Стига деее, наистина ли??? Нашите герои (заедно с Небюла) се завръщат в миналото, където събират камъните на безкрая, но са разконспирирани от тогавашната версия на Танос, защото той прихваща сигнала на Небюла чрез … нейната минала версия. Сериозно ли? Това да не са радио – приемници???

4. Голямата битка

Това си е съвсем в стила на Marvel комиксите – да съберат огромен брой герои в някаква грандиозна битка, обединяваща различни реалности и времеви линии. Въпреки това тази в края на Avengers Endgame някак си се получи твърде изкуствено и не следваше цялостната логика на сюжета. За разлика от примерно битката в Уаканда в Infinity War, която беше перфектно продължение на целия сюжет преди това.

5. Защо Доктор Стрейндж върна само някои от загиналите герои

Докторът – магьосник се появи точно когато беше най-напечено и доведе със себе си версии от миналото на Човека паяк (Spider Man), Черната пантера (Black Panther), Falcon и редица други герои. Той обаче го направи избирателно и не си направи труда да прехвърли от миналото например Vision, който загина в края на Infinity War или Наташа Романов ака Black Widow, която се жертва за да могат героите ни да се сдобият с Камъка на душата. Защо едни герои просто изчезнаха, а на други беше даден шанс отново да “заживеят”?

Ами какво ще кажете за някои наистина силни герои? Ако Стрейндж действително би могъл да отива в различни времеви линии от миналото и да “призовава” различни герои да се изправят във финалната битка с Танос, защо направо не доведе герои като Один или Древната учителка, която го научи на изкуството на магията? От тях би имало огромна полза в последвалата вакханалия …

6. Къде са космическите герои на Marvel?

В комиксовата версия на Infinity War Танос се изправя не само срещу супер героите от Земята, а и срещу редица космически супер създания – Galactus, Eternity, Love, Hate, Celestials и др. Във филма обаче всички те просто липсваха. Сякаш съдбата на цялата Вселена се решаваше само от шепа земни герои (е и един извънземен енот), без участието на космическите създания или на могъщи галактически империи като Крий, Скрул или Ши-ар. Още повече, че първите две вече станаха част от кино вселената на Marvel след филма Captain Marvel.

7. Смъртта на Тони

Значи когато Танос разполагаше с ръкавицата с шестте камъка на безкрая, той можеше с едно щракване на пръсти да се спаси от смъртта, след удара на Тор. И с още едно щракване на пръсти – да заличи половината живи същества в цялата Вселена. Хълк пък успя отново с помощта на камъните да възстанови стореното от лудия титан и да върне изчезналите живи същества.

Когато обаче Тони Старк (Iron Man) се озова със същата ръкавица в края на филма и превърна Танос в прах, той някак си не успя да се спаси от смъртта. Нито някой от останалите герои, в които останаха камъните след края на битката? Е, за какво ви бяха най-могъщите артефакти в цялата Вселена, ако не можете да върнете към живот един разпасан плейбой като добрия стар Тони???

Сега, ясно ми е, че Marvel явно имат други планове за отношенията си с Робърт Дауни Джуниър и затова и “умъртвиха” героя му така героично в края на Endgame. Трябваше обаче да се постараят повече с измислянето на добра причина за смъртта му.

8. Старостта на Капитан Америка

Друг актьор, с който изглежда от компанията са решили да си кажат чао, е Крис Евънс в ролята на Стив Роджърс (Капитан Америка). И тук обаче нещата бяха прекалено изнасилени. Супер войникът на САЩ просто отиде за кратко в миналото за да остави камъните на съдбата и се завърна … остарял и изживял живота си. И то – само за да предаде легендарния си щит на Falcon и да му каже, че се оттегля от Отмъстителите.

Хайде, хайде, първият супергерой, който е безспорния лидер на Отмъстителите и живее само за да служи на обществото … да се откаже точно когато се е доказал като достоен да носи чука Мьолнир и е увеличил силата си многократно. Отново – трябваше да се постараете повече.

9. Какво направихте с камъните, глупаци???

И като за финал – след като победиха Танос нашите герои се оказаха с камъните на безкрая в ръцете си. Те обаче не само не ги използваха за да спасят Тони Старк, Вижън, Наташа или герои, загинали в битката, а в крайна сметка се отказаха от тях като ги върнаха в миналото. Вместо например да ги запазят като гаранция, че ще могат да се справят със следващата космическа заплаха, която надвисне над Земята или Вселената. Еми, сърдете се на себе си, когато се появи новата порция супер злодеи и ненормалници с мания за контрол над света …

Related posts

Leave a Comment