Slider Артисти Манга Академия 

Ани Цочева: През отминалата година имаше прилив на нови български комикс издания

В първите дни на новата година ви срещаме с Ани Цочева, художник на комикси, основател на единствената по рода си у нас Манга Академия и голям фен на комиксите. Ето какво ни сподели тя в интервю за Comicsbg.com.

ВЪПРОС: Би ли представила новия си комикс “Орелът, врабецът и капчукът” – за какво се разказва, към каква аудитория е насочен?

ОТГОВОР: Комиксът разказва за поезията, за ученето, за това какво значи да имаш собствена позиция и да я аргументираш, вместо да повтаряш нечии думи. За скритите (а и някои популярни) места на София.

А още по-конкретно: за приключенията на един врабец в търсене на едно изгубено контролно из центъра на града. Не обичам много да посочвам аудитория, понеже когато хората видят, че не попадат в нея решават, че не е редно да прочетат съответната книга. Бих казала, че е за всеки, който намира тези теми за интересни.

ВЪПРОС: Как ти дойде идеята за такова издание?

ОТГОВОР: Идеята дойде на крака в едно уютно кафе, някъде в Софийските улички. Намираше се във вдъхновеното въображение на Зорница Христова (която написа и историята) и Стефан Русинов. Те ме потърсиха с идеята, историята и желанието тя да е разказана под формата на комикс. Освен, че много се развълнувах, че някой иска да издаде нещо именно под тази форма, ми се стори и страшно вдъхновяващо, понеже комикса и поезията са първи братовчеди (по линия на на своята сегментарност и ритмика).

ВЪПРОС: Ще има ли продължение?

ОТГОВОР: Надявам се да има продължение идеята, че комиксът, подкрепен от подходящата идея и текст, е и литературно произведение. Че може, освен да забавлява и развлича, да обогатява, да развива въображението, да е носител на важни идеи.

ВЪПРОС: А какво да очакваме през следващите месеци от Манга Академията, основана от теб?

ОТГОВОР: Съвсем скоро стартираме един кратък курс за дизайн на персонажи, този път воден от двама от най-талантливите ни и дългогодишни курсисти. Смятам, че те могат да покажат нещо ново и различно, от това, което сме правили досега. Записването тече в момента, а курсът се провежда през целия месец февруари.

ВЪПРОС: Какво е мнението ти за развитието на комикс общността в България през последните години. Изглежда се наблюдава оживление в бранша с нови проекти, събития и фенове. Споделяш ли това?

ОТГОВОР: Много съм щастлива, че през изминалата година имаше страшно много издадени комикси, в това число и много такива на български автори- сборното издание на Dragon Last на Сатанасов, две издания на Jack Erridon на Константин Витков-Титис, второто с рисунки на Тодор Христов, Просто Спас на Стен Дамянов, продължението на „Аракел“ на колектива от сп. „Дъга“, комикс адаптацията на „Пръстенът на Нибелунга“ на Петър Станимиров. С нови издания могат да се похвалят и Миелна Сименова (Relationship shapes”) и Ралица Алексиева(Tea Reflection), а и да не забравяме, че тази година имахме и още един цветен брой на сп. Ко-миксер, както и много други, за които не съм успяла да разбера (или ще цитирам грешно).

ВЪПРОС: Кое ще е най-интересното в този бранш през 2019 година, според теб?

ОТГОВОР: Много от тези издания ме изненадаха – в смисъл, че не знаех, че се подготвят и изведнъж разбирах за още и още проекти. Надявам се и през новата година изненадите да продължат – очаквам още повече автори и страхотни проекти, за които не съм подозирала-най интересно е, когато не знаеш какво те очаква под елхата 😉

Чакам с нетърпение да видя как ще се развият Dragon Last и Jack Erridon, но и се надявам при този прилив на комикс издания и повече издатели да се престрашат с тази медия. Да видим какво ще ни поднесат и комикс събитията. Лично аз там намирам малко дупка – имаме събития, насочени към по-широки теми, но все още нямаме много събития, където комиксите да са основна тема. На едно събитие отиваш за да видиш (част от) издадените книги (основно всъщност виждаш как комиксите са адаптирани за екран и се срещнеш с актьорите), на друго-за да посетиш интересна комикс изложба, интересни чуждестранни автори рядко биват канени на тези събития (по-скоро важното е да са популярни във фейсбук). Иска ми се тези неща да могат да се обединят, но имаме още много да работим за това.

Related posts

2 Thoughts to “Ани Цочева: През отминалата година имаше прилив на нови български комикс издания”

Leave a Comment