Новини 

Акумулаторът е сърцето на автомобила

Сигурно поне веднъж ви се е случвало да бързате за някъде, но завъртайки ключа на колата, да се окаже, че тя не иска да запали. Всъщност в подобна ситуация можете да изпаднете не само през зимата, но и през топлите месеци, а причината се крие в акумулатора. Той е сърцето на автомобила и изисква непрекъснати грижи, а ако не му обърнете внимание, също като човешкото сърце, започва да боледува и отказва. И, ако смятате, че проблемите с акумулатора са характерни само за зимния период, то жестоко се лъжете, защото високите летни температури оказват също толкова пагубно влияние върху него, както и върху всички останали батерии, защото акумулаторът е точно това – голяма батерия, която се грижи да има ток в колата ви.

Когато навън е над 30 градуса, честотата на зареждане на вашия акумулатор се увеличава два пъти. Замислете се само колко градуса е под капака, дори когато навън е само слънчев и приятен ден, а какво остава за летните жеги. Спасението обаче не е в това да се откажете от автомобила в полза на приятните разходки пеша, или пътуване с колело, защото другото основно нещо за вашия акумулатор е редовната експлоатация. С други думи, той не обича дългите престои, а в такива моменти неговият капацитет намалява. затова и е добре, ако се налага колата ви да стои паркирана дълго време, да се сещате да я припалите и оставите да поработи малко, поне веднъж на няколко дни.

Що се отнася до зимния сезон, всеизвестен факт е, че батериите не обичат ниските температури. Както тези в телефоните ни, така и акумулаторът пада по-бързо когато е студено. Освен това, ако не е първа младост и капацитетът му вече е намалял, не трябва да се учудвате, ако след мразовита нощ, не можете да запалите сутринта, за да отидете на работа. Препоръчително е, ако не можете да замените вашия остарял вече акумулатор преди зимния сезон, поне да го откачвате и прибирате на топло, когато температурите са доста под нулата. Можете също така да го оставите да се зареди на специално предназначеното за целта зарядно устройство през нощта, особено ако колата ви скоро не е използвана.

Както вече споменахме по-горе, акумулаторът, като същинско сърце, изисква редовни грижи и профилактика. Всеки шофьор трябва да се погрижи да провери акумулатора на автомобила си, преди началото на зимния сезон. Ако моделът му позволява, течността трябва да се допълни до указаните нива, а ако капацитетът му е твърде нисък, трябва да помислите за замяна.

Когато става въпрос за закупуване на нов акумулатор, винаги трябва да се съобразявате с указанията на производителя и да изберете не само качествена марка, но и подходящият капацитет за вашия модел автомобил. И, за да не обикаляте магазините в търсене на нов акумулатор, можете да се възползвате от качествените предложения на Sauto. В сайта ще намерите подходящия акумулатор за вашия автомобил, а за правилния избор ще ви помогне възможността да търсите по марка, модел и обем на двигателя.

Разбира се проблемите със запалването, не винаги се дължат на акумулатора и преди да пристъпите към избора на нов, трябва да проверите и някои други възможности. Например протрити кабели, корозирали клеми и неизправности в електрическата система, които могат да доведат до бързото падане на акумулатора. До такива ситуации може да се стигне дори и, ако аудио уредбата ви не е била монтирана от специалист и някъде по протежение на прекараните кабели дава на късо. За съжаление идентифицирането на проблеми в електрическата система на колата далеч не е лесна задача, така че, ако се съмнявате, че именно там се крие причината, или наскоро сте сменили вашият акумулатор и сте уверени, че не става въпрос за него, ще се наложи да посетите сервиз.

Related posts

Leave a Comment