Новини 

Любопитни факти за Хелоуин

 

Всяка година по това време много млади хора у нас празнуват Хелоуин. И макар празникът да е сравнително нов за България, за голяма част от българските младежи, той е повод да си направят щур купон с маски, лакомства и подаръци.

 

Хелоуин (от англ., ‘halloween’) се чества в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември. По традиция в англоезичните държави на празника хората се преобличат в страшни костюми и носят тиквени фенери, за да държат скитащите духове далеч от домовете си. Вярвало се е, че в тази нощ мъртъвците излизат на земята и търсят живи тела, в които да се вселят. Ето защо колкото по-страшен бил костюмът, толкова по-голям шанс имал носещият го да оцелее.

 

Освен костюмите и тиквените фенери, сред символите на празника са скелетите и черепите, именно защото в основата му е залегнал страхът от мъртъвците. Други задължителни персонажи за празника са вещиците със своите островърхи шапки, метли и криви носове. Вярвало се е, че именно те са тези, които са можели да се придвижват безпрепятствено навсякъде в нощта срещу 1 ноември.

 

Страховитите истории за Хелоун не могат да минат и без прилепите, които стоят на раменете на вещиците или живеят в техните къщи, както и без черните котки, които се техни верни спътници и помощници.

 

В тази нощ децата обикалят съседите с фразата: „Пакост или почерпка“, получават от домакините на къщата лакомства и в замяна си тръгват без да й напокостят. У нас Хелоуин няма толкова страховито значение, но все пак е добър повод да се потопим в един различен свят.

 

Ако и вие сте от хората, решили да празнуват Хелоун, направете го в компанията на най-добрите си приятели с много настроение, костюми и подаръци. Оригинални идеи за празника можете да откриете в онлайн магазина Dreboliiki.com, от където можете да закупите чаша във формата на череп, форма за лед ‘череп и кости’, органайзер за бюро-череп и други.

 

Related posts

Leave a Comment