Новини Събития 

Конвент на фантастичната общност Булгакон 2022 „Перперикон“ в Кърджали

Булгакон е ежегодна среща на любителите на фантастичния жанр в България, която традиционно се провежда през първите дни на месец септември. На нея се събират писатели, ентусиазирани фенове, автори на компютърни игри и любители на настолни игри – хора с въображение, които през мъглата на ежедневието се опитват да разгадаят тайните на бъдещето.

Тази година организатор и домакин на Булгакон е клуб „Фантастика“ от гр. Кърджали, където ще се проведе срещата от 3 до 6 септември. Събитието е наречено „Перперикон“, по името на древната крепост, разположена недалеч.

За пръв път в над двадесетгодишната си история, срещата ще има и виртуален компонент, който прави възможно участието на няколко световно известни автори на фантастична литература: Питър Уотс (Канада), Пол Маколи (Великобритания), Лави Тидар (Израел), Кристина Чодоровска и Агниешка Халас (Полша), Джули Новакова (Чехия) и други. Те ще обсъждат фантастичния жанр, ще четат откъси от своите произведения и ще разкрият отговора на сакралния въпрос откъде фантастите черпят идеите си. Тези срещи ще бъдат на английски, с осигурен превод от и на български език.

На срещата ще бъдат представени и няколко нови книги, сред които сборниците „Без китове“ от Елена Павлова и колекцията с избрани разкази от конкурса за фантастика, организиран от кърджалийския клуб. Ще има срещи с български писатели и автори на комикси като Николай Теллалов, Петър Станимиров и Явор Цанев. Стефан Русинов ще разкаже за трудностите на фантастичния превод. Николай Генов, Миглена Николчина и Чавдар Парушев  ще предложат академичен поглед върху утопичната идея във фантастичната литература.

Срещата има и научно-популярна страна. Григор Гачев ще разкаже за блокчейн технологията – една фантастична реалност, която е вече тук. Валентин Иванов ще говори за връзката между астрономията и научната фантастика, а през нощта в Обсерваторията Агоп Бохосян ще покаже на участниците в срещата прелестите на кърджалийското небе. Не на последно място, ще бъде почетена паметта на онези писатели и фенове, които ни напуснаха през последните години.

Любезните спомоществователи на Булгакон, сред които са Община Кърджали, Регионалният исторически музей и Комплексът ученически общежития „Родопи“ осигуряват безплатно спане на участниците и безплатни посещения на крепостта Перперикон и музея, а Народното читалище „Обединение 1913“ и Народната астрономическа обсерватория „Славей Златев“ предоставят помещенията си за част от мероприятията.

Повече информация за Булгакон 2022 „Перперикон“, пълната програма на мероприятията и възможност за резервация е достъпна на страниците на събитието:

https://choveshkata.net/blog/?p=9089

Related posts

Leave a Comment