Новини 

Анатомия на един съвременен футболен фен: новите тенденции

Честно е да се каже, че футболът и феновете се променят. И сега ще ви покажем как навиците и предпочитания за консумация в този спорт продължават да се развиват. Едно ново изследвне на маркетинговата агенция Ear To The Ground, която използва своята глобална мрежа Fan Intelligence от повече от 6000 културно влиятелни личности, сочи доста интересни изводи.

Резултатът е доклад, който привлича научните изследвания на Ear To The Ground в световен мащаб за поведението на феновете във Висшата лига. Той е разбит на осем смилаеми теми и предлага това, което смятаме, че е уникална картина на футболния привърженик през 2019 година.

Смесен свят

Висшата лига е наистина глобален феномен, но начинът, по който нейните последователи се ангажират с нея, варира значително в зависимост от територията. Например в Индонезия печелившите отбори са толкова високо ценени, че 44 на сто от анкетираните фенове са сменяли фаворитите си.

Самото гледане по телевизията не е достатъчно за скандинавците, които отдават голяма полза на автентичното преживяване и поклонение на живо пред любимия си английски клуб. Повече от 150 000 шведи и датчани са направили пътуване за мач през 2015-16 г., според Visit Britain.

По подобен начин северноамериканците проявяват голям интерес към културата и историята на своите любими отбори от Висшата лига; две трети казват, че това е жизненоважно за тяхното фенство.

Друго интересно нещо: изследванията показват, че само познаването на отбор или водещ играч е достатъчно, за да се самоопределим като фен.

Иначе залаганията като тези в Palms bet, по-специално на мобилните устройства, се превръщат в основна характеристика и за феновете в Източна Африка, особено в Кения, въпреки че тази практика беше застрашена от ново законодателство.

Икони и идоли

Фенове, следващи високопоставени играчи като Кристиано Роналдо в отборите и дори при смяна на отбора, както когато този играч се премести от Реал Мадрид в Ювентус, беше феномен, наблюдаван за първи път в Азия и Африка. В началото се очакваше той да изчезне с напредването на тези пазари. Вместо това тенденцията се разпространи в Западна Европа.

Това се дължи на младите хора, които гледат футбола в Шампионската лига повече от домашните мачове и резултатът е, че 82 на сто от феновете на Висшата лига под 18 години казват, че любимият им играч не играе за предпочитания от тях клуб.

От своя страна клубовете все повече се стремят да използват профилите на своите суперзвезди. Това обаче е рискована игра, тъй като феновете вероятно ще ги последват, когато продължат напред – както е показано от преминаването на Роналдо от Реал Мадрид в Ювентус.

Силата на лигата

Възходът на емблематичните играчи е отразен от тенденцията на феновете при някои пазари – особено Китай, Индонезия, Южна Корея, Япония, Източна Африка, Северна Африка и Близкия изток, които подкрепят множество отбори в различни лиги.

Един 21-годишен респондент от Китай заяви, че следва Арсенал, Барселона и Ювентус, например.

Паралелно с НФЛ и НБА, междувременно, нарастващото малцинство от фенове – 19 процента нагоре, от 17 на сто – в горепосочените страни наричат себе си фенове на лига или състезание с конкретен отбор.

Къде отива телевизията?

Футболните излъчвания на живо може да продължат да оспорват по-широката тенденция на зрителите, които изоставят телевизионните разписания покрай Netflix и Youtube, но феновете на Висшата лига, които не желаят или не могат да си направят необходимите абонаменти за Sky, BT и Amazon, все повече се насочват към нелегални потоци.

Около 5 милиона британци незаконно разпространиха спорт в някакъв момент през 2018 г., докато проучванията на Ear To The Ground показаха 300-процентово увеличение на поточното предаване чрез Twitter от Световната купа през миналата година.

Висшата лига е изправена пред предизвикателство да монетизира тези фенове, които отхвърлят платените телевизионни канали.

Кръстосана култура

По-младите фенове вече не гледат на футбола като на изолирано хоби, а на нещо, което се слива с начина на живот, модата, музиката, филмите и игрите. Около 55 на сто от младите фенове казват, че сега очакват музиката да бъде част от футболното им преживяване.

Related posts

Leave a Comment