Новини 

Животът на Стан Лий – любимият герой на всички

Стенли Мартин Либер, известен като Стан Лий, е писател, редактор, издател, медиен продуцент, телевизионен водещ и актьор. Започва кариерата си като офис помощник в Marvel Comics, докато в крайна сметка успява да покаже, че е повече от „момче за всичко“ и че носи в себе си страхотен творчески заряд.

 

Той е известен със създаването на супер герои като Спайдърмен, Хълк, Х-мен, Железния човек, Тор и други. Твърди се, че е направил революция в света на комиксите чрез своята сатира и въвеждането на елементите на реалния свят в света на тези супергерои.

Детство и ранен живот

 

Стан Лий е роден на 28 декември 1922 г. в Ню Йорк в семейството на Селия и Джак Либер. Семейството му живеело с много финансови затруднения в апартамент с една спалня.

 

Лий учил в гимназията DeWitt Clinton в Бронкс и работил различни неща, предимно като офис момче. Като дете животът му бил повлиян от четенето и гледането на филми. Той мечтаел един ден да напише „Великият американски роман“. Бил е нает като офис асистент в Timely Comics и скоро след това временно бил редактор.

Кариера

 

Влизането на Лий в Timely Comics през 1939 г. се оказва голяма стъпка в кариерата му. Той много скоро дебютира с комикса със заглавие „Captain America Foils the Revenge’s Revenge“.

През 1941 г. започва да получава възможности да прави истински комикси.

 

Когато е само на 19 години, поради конфликт в компанията и нарастващото му творческо влияние, е назначен за временен редактор и работи до 31 години, най-вече като главен редактор.

 

През 1942 г. той се присъединява към армията на Съединените щати. Той продължава творческата си работа дори и там, като пише наръчници, лозунги и други, поради което е класифициран от военните като „драматург“.

 

След като приключва с армията, Лий се присъединява пак към компанията през 50-те години на миналия век, която вече се казва Atlas Comics. Той започва да експериментира с различни жанрове – писане на романтични, научни, хорър, хумористични истории и др.

 

В края на 1950 г., в конкуренция с Ди Си, издателят на Лий, Гудман, го моли да създаде нова серия от супергерои. За тази задача Лий, съвместно с неговия колега Джак Кърби, създава отбор от супергерои, наречени „Фантастичната четворка“ със супергерои като Хълк, Железния човек, Тор, Спайдърмен, Х-мен, Доктор Стрейндж и др.

 

През 60-те години той пише сценарии и редактира по-голямата част от поредицата комикси на Марвел.

От 1975 г. е все по-зает и придобива популярност като публична фигура лице на всички Марвел комикси. Ролята на Лий в компанията става все по-голяма и по-голяма и през 1981 г. му е дадена ролята да развие телевизионните и филмови продукции, за което трябвало да се премести в Калифорния със семейството си.

 

Той е назначен за президент на компанията, но той отказва и става издател, за да остане по-близо до творческите процеси.

 

Лий приключва на 65 години с Марвел през 2006 г.

Награди и постижения

 

За иновативния принос на Лий в света на всички любими комикси за четене, той е печелил награди като Националния медал на изкуствата, наградате Scream, има звезда на Холивудската алея на славата и много други.

 

Личен живот и наследство

През 1947 г. Лий се омъжва за Джоан Клейтън Букок и живеят на Лонг Айлънд през първите няколко години от брака си. Двойката има дъщеря. Имали са и син, който починал в ранна детска възраст.

Стан Лий умира на 12 ноември 2018 г. в Медицинския център Cedars-Sinai в Лос Анджелис, Калифорния, на 95-годишна възраст.

Интересни факти

 

Лий е претърпял хирургична операция, за да му бъде имплантиран пейсмейкър, през 2012 година.

Той е почитател на филмите на Брус Ли и обича автори като Марк Твен, Артър Конан Дойл, Уилям Шекспир, Чарлз Дикенс и др.

 

Появявал се е във филми, базирани на героите на Марвел като “X-Men”, “Iron Man”, “Iron Man 2”, “Fantastic Four”, “Spider-Man”, “Spider-Man 2”, “The Amazing Spider” и др.

Комиксите, които Стан Лий е написал

 

Ето и неговите най-бележити комикси:

 

Captain America Comics #3 (May, 1941)

Fantastic Four #1 (November, 1961)

The Incredible Hulk #1 (May, 1962)

Fantastic Four #5 (July, 1962)

Amazing Fantasy #15 (August, 1962)

Journey Into Mystery #83 (August, 1962)

Tales of Suspense #39 (March, 1963)

The Amazing Spider-Man #1Â (March, 1963)

Strange Tales #110 (July, 1963)

X-Men #1 (September, 1963)

Avengers #1 (September, 1963)

Avengers #4 (March, 1964)

Daredevil #1 (April, 1964)

Fantastic Four #48 (March, 1966)

Fantastic Four #52 (July, 1966)

 

Огромен принос, който ще остане завинаги в сърцата ни. А това дори е само една част от невероятните произведения, които творецът ни остави след себе си. А кои са вашите любими комикси от Стан Лий?

Related posts

Leave a Comment