Marvel Филми 

Шест слаби места в сюжета на Avengers Infinity War

Avengers Infinity War със сигурност остави много от феновете на Marvel зашеметени, превръщайки се в кулминацията на цялата поредица от филми, създадени по вселената на Marvel до сега. Начинът, по който филмът обедини сюжетните линии на досегашните продукции за Отмъстителите (Avengers), Пазителите на галактиката (Guardians of the Galaxy), Човека паяк (Spider Man), Доктор Стрейндж (Doctor Strange) и Черната Пантера (Black Panther), както и впечатляващите битки в различни локации на Земята, на Титан и други места в космоса оставиха без дъх мнозина.

И все пак не всичко около кино – продукцията на годината е наред. А по-долу можете да прочетете и шестте най-големи слабости в сюжета на Infinity War, според екипа на Comicsbg.com.

Нещо в мотивите на Танос куца

Също както във филма, в оригиналната комикс история Танос събира камъните на безкрайността, главно с цел да направи своето прословуто щракване с пръсти, което ще заличи половината живи същества във Вселената. В комиксите обаче причината за това е, че той е влюбен в Смъртта и именно за да я впечатли решава да извърши най-мащабния космически геноцид на всички времена.

Във филмовата вселена на Marvel обаче Смъртта не съществува като герой, а мотивът на Танос да заличи половината живот е малко по-различен, да не кажем дори алтруистичен. Това е неговото убеждение, че животът във Вселената се разпространява прекалено бързо и в даден момент просто няма да има ресурси и пространство за всички, което ще доведе до хаос и упадък. Идея, която препраща към съвсем реалната теория на съвсем реалния британски икономист и философ Малтус, който е вярвал, че поради своето прекалено бързо разпространение човечеството в даден момент ще стигне точка, в която ресурсите няма да стигат за всички. Теория, която сценаристите на Infinity War поставят в устата на Танос, но в един много по-голям, космически мащаб. И която лудият титан споделя с Доктор Стивън Стрейндж.

Това, което не се връзва обаче е, че ако наистина това са мотивите на Танос, то когато той успява да събере камъните на безкрайността, би могъл да ги използва по много по-ефективен начин. Например с едно щракване на пръсти да увеличи храната и ресурсите във Вселената или по друг начин да реши проблема с пренаселеността. И просто няма да му се налага да заличава половината живот.

Защо избягаха старите свърхсилни герои

Avengers Infinity War трябва да се разглежда като част от цялата кино – вселена на Marvel (MCU – Marvel Cinematic Universe). А това, което се случва в два от филмите, излезли почти непосредствено преди този, е своеобразното бягство на двама от най-силните герои в тази филмова вселена.

Става въпрос за Один, баща на Тор и крал на Асгард, който просто реши доброволно да премине в отвъдното и учителят на Доктор Стрейндж – The Ancient One (Древният), който на практика направи същото нещо.

Двама от най-мощните герои на Marvel, които предпазваха тази художествена реалност просто взеха решение да я напуснат. Въпреки че и двамата имаха силата да виждат в бъдещето и съответно – биха могли да предвидят пристигането на Танос, което застрашава целия живот във Вселената. И въпреки всичко те просто предпочетоха да избягат, оправдавайки се с горе – долу едни и същи мъдри слова и оставяйки своите наследници (Тор и Доктор Стрейндж) да се изправят срещу заплахата. Много удобно …

Защо отмъстителите не побеждават Танос, когато камъните са при тях?

Друга важна разлика между комикс версията на Infinity War и едноименния филм е, че в комикса героите на Земята (и не само) нападат лудия титан когато той вече е събрал шестте камъка на безкрайността (Infinity Stones). Във филма обаче това не е така и ние проследяваме как той успява да събере един по един безценните камъни, останали още от създаването на Вселената.

Проблемът е, че Танос успява да победи (макар и поотделно) някои от нашите герои в момент, когато те притежават по един от шестте камъка. Локи крие този на пространството (т.нар. Space Stone или Тесеракт), Доктор Стрейндж пази камъка на времето (Time Stone), а в тялото на Вижън (Vision) е инкорпориран камъкът на ума (Mind Stone). Въпреки това и при все, че знаем колко голяма е силата на тези предмети, тримата не успяват да се справят с Танос. Странно, нали?

Какво се случи с Асгард?

В голяма степен драмата на една от предишните кино – продукции на Marvel – “Тор Рагнарок” беше в това дали Тор ще спаси народа на Асгард. И богът на гръмотевиите успя да го направи. За да стигнем до самото начало на Avengers Infinity War, когато всички те на практика вече бяха избити, без никакви бойни сцени.

Славният народ от скандинавски богове, пазител на Земята и на още седем свята някак си се беше превърнал в пушечно месо за организацията Black Order на Танос и от Marvel дори не си бяха направили труда да заснемат няколко кадъра по въпроса …

Да – наистина към този момент Один вече го няма и това със сигурност е улеснило лудия титан. Там са обаче двамата му сина, както и пазителят на моста между световете Хаймдал, както и Хълк и хиляди асгардски войни. Да – наистина Танос към този момент разполага с един камък на безкрайността. Локи обаче също има един, така че силите и в това отношение са изравнени. Затова си остава усещането, че конкретно този момент от сюжета някак си беше претупан.

Въвеждането на Black Order

Героите Ебони Моу, Проксима Миднайт и Корвус Глейв са част от така наречения Черен ред (Black Order) на Танос и са много добре познати на феновете на Marvel комиксите. Тъй като кино вселената обаче е насочена към значително по-широк кръг зрители, включването на тези герои в Infinity War някак си беше прибързано и не съответстваше на силата на положителните герои, срещу които те се изправиха. Или поне на общата представа за тази сила.

Средностатистическият зрител, който не е запознат с комиксите, вече е видял в няколко поредни филма как Железният човек и Капитан Америка побеждават свръхсилен изкуствен интелект и отблъскват нападение от извънземни над Ню Йорк, а Доктор Стрейндж е спасил света от могъщото създание Дормаму от друга Вселена. И изведнъж е принуден да гледа как обичаните му герои не могат да се преборят с двама – трима грозновати космически натрапници.

В неговите очи това просто не са адекватни противници на най-популярните супергерои на Marvel. Затова и не е особено впечатляващо да види как Ебони Моу бива победен от Човека паяк и Железния човек. Проксима Миднайт пък прилича на странно подобие на Котарака в чизми и едва ли някой се е впечатлил от битката с Капитан Америка.

Къде са могъщите космически същества?

В комикса Infinity War, след като Танос сам побеждава отмъстителите и много други земни герои, той се изправя срещу космическите същества, включително Galactus, Love, Hate, Eternity, един от селестиалите и др. И побеждава и тях.

Във филма той отново заплашва цялата Вселена, което би трябвало да има значение за тези свръхсилни създания, но въпреки това срещу него се изправят само шепа герои предимно от Земята.

Любопитно е, че макар и да не присъстват директно във филмите, някои от най-мощните герои от комиксовата вселена на Marvel съществуват и в кино – вселената. Така например във филма Доктор Стрейндж той за кратко държи скиптъра на Arbiter Tribunal – създание, сочено за едно от трите най-силни в цялата художествена вселена на Marvel.

Друг от най-могъщите герои – Galactus – пък се появява веднъж на големия екран. Това става във филма “Фантастичната четворка: Възходът на Сребърния сърфист”, който обаче е на 20th Century Fox и не е част от кино – вселената на Marvel. След като неотдавна Disney придоби и Fox обаче филмовите права за герои като Фантастичната четворка и X-Men, както и Galactus се връщат при Marvel и можем да очакваме интересни нови продукции с тяхно участие.

Но да се върнем на Infinity War. Макар и Galactus да не се е появявал в тази филмова вселена, съществуват редица препратки към него. Така например част от нея е планетата Зен Ла, на която е роден Сребърният сърфист и която е тясно обвързана с гиганта, поглъщаш енергията на цели планети.

Селестиалите също имат присъствие за кратко във филмите от кино – вселената. Един от тях е изобразен на видеото, което Колекторът показва на Пазителите на галактиката, за да им разкаже за силата на камъните на безкрайността. Главата на друг селестиал пък е използвана за космическа база за авантюристи и пътуващи от всички краища на космоса.

Така или иначе Marvel са предпочели да не включват толкова мощни същества в битката срещу Танос.

Related posts

Leave a Comment